Lumea Româneascã

Click here to edit subtitle

Ministerul Economiei: Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil

 

  MEDIAFAX:    Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei. "Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se va asigura că activitatea Cupru Min va continua în condiţii optime, reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu", se arată într-un comunicat al instituţiei. Ministerul va relua în perioada următoare procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate în faţa FMI.

"Statul român are nevoie de parteneri serioşi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare", notează instituţia.

    MECMA a anunţat şi clauzele contractuale solicitate cumpărătorului Cupru Min, confirmând astfel informaţiile transmise de MEDIAFAX. Astfel, prin una dintre clauze Roman Copper trebuia să îşi asume toate obligaţiile de mediu şi de gospodărire a apelor aferente autorizaţiilor Cupru Min. În acest sens, Roman Copper trebuia să vireze Cupru Min 32,2 milioane euro, cu titlu de investiţii privind protecţia mediului şi gospodărirea apelor. Totodată, cumpărătorul era anunţat că suma totală privind obligaţiile de mediu ar putea fi mai mare.

Clauzele de transparenţă permiteau statului să facă public contractul.

Totodată, Ministerul Economiei a dorit ca plata pachetului integral de acţiuni ale Cupru Min, de 200,7 milioane euro, să fie efectuată în termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurenţei şi primirea autorizaţiei integrate de mediu.

    Bayfront Capital Partners, care controlează Roman Copper, a anunţat însă, sâmbătă, că a ajuns cu o zi în urmă la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

"Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet", a declarat într-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.

Acordul cuprinde termeni ceruţi de guvern şi acceptaţi de Roman Copper, chiar dacă nu au fost iniţiali incluşi în forma contractului prezentat în pachetul de privatizare, arată Bayfront.

 Roman Copper a acceptat toţi termenii propuşi şi consideră că respectivul contract este valid, în vigoare şi angajant, potrivit comunicatului.

    Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

       Roman Copper este o firmă care a fost înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Israelul, interesat în schimburi comerciale agro-alimentare cu România

 

   Ioan POPESCU, Ploieşti 

Israelul are o prezenţă notabilă în mediul de afaceri din judeţul Prahova. Dintre cele aproximativ 2.250 de societati comerciale cu capital străin sau mixt aflate în acest judeţ, 58 de firme au ca investitori cetăţeni israelieni. Acest număr ar putea creşte semnificativ, în urma vizitei întreprinse la Ploieşti, la invitaţia dlui Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ  şi Industrie Prahova, de către Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer (foto dreapta), ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al statului Israel în Romania, însotit de Arnon Arbel, ataşat comercial.

  Oaspeţii s-au arătat interesaţi de identificarea unor oportunităţi de afaceri în sectorul agroalimentar – sector în care Israelul ocupă unul dintre primele locuri la nivel mondial – drept pentru care la această întâlnire au participat reprezentanţi ai mai multor firme prahovene care şi-au manifestat dorinţa in realizarea unei colaborări în acest domeniu. Dna Fabioara Ionescu, directorul SC Ploieşti Industrial Parc,  a adus în discuţie realizarea unei colaborări cu investitori israelieni în sectorul industrializării legumelor, în incinta Parcului Industrial Ciorani - important bazin legumicol, care se pretează pentru construirea unei fabrici de conserve sau a unor depozite de legume, precum şi construirea unei fabrici de producere a bioetanolului, întrucât suprafeţe întinse de teren din zonă sunt cultivate, anual, cu porumb. “În cadrul acestui parteneriat, noi venim cu terenul şi asigurăm utilităţile aferente (gaze, curent electric, apă, drumuri de acces), iar partenerul străin - cu investiţia propriu-zisă. Într-o primă fază, terenul aferent poate fi concesionat cu 0,4 euro/mp/an, cu condiţia ca partenerul străin să asigure fondurile necesare investiţiei şi sa angajeze forţa de muncă din zona Ciorani. Ulterior, terenul concesionat poate fi cumpărat de către investitorul străin la un preţ rezultat în urma unui raport de evaluare întocmit de către o comisie de specialisti", a precizat Fabioara Ionescu.

Dintre  oamenii de afaceri locali interesaţi într-o  colaborare cu firme israeliene s-a aflat şi Constantin Mitran, reprezentantul firmei Semar Trading SRL Ploiesti, specializată în producerea de carne de pasăre. "România dispune, ca dar de la Dumnezeu, de cel mai bun pământ pentru agricultură din Europa. Producem atît furaje, cât si carne de foarte bună calitate, apreciate şi pe piaţa occidentală. Cunosc faptul că Israelul nu este doar o importantă forţă financiară, ci dispune şi de tehnologii de vârf în domeniul agricol. Din aceste considerente, suntem interesaţi în exportul de carne de pasăre pe piaţa israeliană şi chiar pentru înfiinţarea unei firme mixte", a precizat Constantin Mitran.


La finalul întâlnirii, găzduită de CCI Prahova, ambasadorul Dan Be-Eliezer şi-a manifestat deschis şi sincer interesul în legătură cu propunerile de colaborare aduse în discuţie de către reprezentanţii mediului de afaceri din Prahova.

Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie, depăşind 30% din PIB

Datoria publică a României a crescut cu 10 miliarde de lei în martie faţă de februarie, ajungând la 30,6% ca pondere în PIB, creşterea fiind determinată semnificativ de lansarea emisiunii de eurobonduri în valoare de un miliard de euro.

În luna martie, România a împrumutat un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

În termeni nominali, datoria publică a ajuns la 165,07 miliarde de lei la finele primului trimestru, comparativ cu 155,03 la sfârşitul lunii februarie, când reprezenta 28,7% din PIB.

Datoria publică guvernamentală a continuat să ocupe o pondere dominantă în total, respectiv 93,6%, în timp ce datoria locală a reprezentat doar 6,36%.

Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizată în lei, adică 44,6% în timp ce 41% din împrumuturi au fost acordate în euro şi 14,47% în alte monede (inclusiv dolari şi yeni). În urma emisiunii de eurobonduri, ponderea datoriei în euro a crescut, concomitent cu o scădere uşoară a celei în lei.

O contribuţie importantă la creşterea datoriei publice în martie au mai avut-o şi împrumuturile Ministerului Finanţelor realizate prin vânzarea de titluri de stat.

Împrumuturile de stat au o pondere de 40,6% din structura datoriei publice de la finele lunii martie, în timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contribuţie cumulată de aproape 34% din total.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei. De la începutul lunii mai, însă, Finanţele au refuzat de patru ori toate ofertele băncilor pentru vânzarea de titluri de stat.

Editor: Mihai GHEORGHIU

 


 "Prima datorie a omului este să fie drept" (Voltaire)


FORUM DE DISCUTII LIBERE

 

Google Translator

Numarul vizitatorilor nostri

 

 


Pentru accesare dati clik pe imagine!


OFERTA DE CARTE-Mihai Gheorghiu

PARTENERII NOSTRI


 

 

Advertising Disclaimer & Policies !To view click on image!


 


Cabinet stomatologic in zona Detroit!


EXCELLENT TIRES SERVICES